Edzéstervek nőknek, edzéstervek férfiaknak, otthoni edzéstervek

Felsőtest edzésterv

Felsőtest edzés gumiszalaggal

felsőtest edzés gumiszalaggal
felsőtest edzés gumiszalaggal

Felsőtest edzés gumiszalaggal

Forrás: Gymbeam.hu

A gumiszalag könnyen tárolható, ezért kiváló segítséget nyújt az otthoni edzéseknél, vagy amikor az edzőteremben egyszerűen kevés hely van. Az erősítő gumiszalagok különböző ellenállású változatban megtalálhatóak – a könnyen széthúzható gumitól kezdve, egészen a nagyon erős ellenálló képességűig.

Az erősítő gumiszalagok leggyakrabban használt típusai a kéztartóval ellátott gumik, hurokszíjak (ismertek úgy is, mint „óriási gumikötelek”) és terápiás erősítő szalagok. A terhelési szintedtől és a speciális edzéstervedtől függően meg lehet állapítani, hogy melyik erősítő szalag lesz a legjobb számodra. A legtöbb gyakorlat elvégzése közben, melyet a gumikötéllel fogsz elvégezni, 8 – 25 ismétlést kellene betartani, gyakorlatonként 2 – 3 szettben.

Felsőtest edzés gumiszalaggal – Hátgyakorlatok

Evezés állva

Állj a gumiszalag közepére, a lábaid legyenek vállszélességű terpeszben. Enyhén hajolj a térdeid felé, miközben a hátad tartsd kinyújtva. Fogd meg a gumikötél kéztartóját mindkét kezedbe. Ebben a pozícióban húzd a kötelet a csípőd felé, a lapockáid húzd egymás felé. A két könyök 90 fokos szögben van behajlítva. Térj vissza a kiinduló pozíciódba, és ismételd meg 10 – 12-szer.

felsőtest edzés gumiszalaggal
Felsőtest edzés gumiszalaggal – evezés állva

 

Evezés ülve

Enyhén tárd szét a lábaid és helyezd a gumikötelet a lábfejeid alá. Fogd meg mindkét oldalon a gumikötelet, a kezeid legyenek kinyújtva és tenyérrel egymás felé fordítva. Ülj egyenesen és húzd a kötelet a hasad felé, mindkét könyököd legyen behajlítva, a lapockáid húzd egymás felé. Lassan térj vissza az eredeti helyzetedbe és ismételd meg 15 – 20-szor.

felsőtest edzés gumiszalaggal
Felsőtest edzés gumiszalaggal – evezés ülve

Tárogatás állva, lapockazárás

Állj vállszélességű terpeszben, a lábaid térdben enyhén hajlítsd be. Mindkét kezeddel fogd meg a gumikötél középső részét vállmagasságban, a tenyereid egymás felé irányuljanak. Nyújtott kézzel húzd előre a kötelet, ezután húzd hátra addig, míg nem érzel nyomást a lapockáidban. Óvatosan térj vissza a kezdőpozíciódba, nyújts egy kicsit és pihenj. Ismételd 8 – 10-szer.

felsőtest edzés gumiszalaggal
Felsőtest edzés gumiszalaggal – tárogatás állva

Áthúzás fekve

Erősítsd egy csomóval (például egy géphez) az erősítő gumikötél közepét. Feküdj le, térdben hajlítsd be a lábaid. Nyújtott kézzel a fejed mögött vedd a kezeidbe a gumikötél kéztartóit és lassan húzd lefelé nyújtott kézzel (csak enyhén hajlítsd be könyökben) a mellkas mellett egészen térdig. Lassan térj vissza az eredeti pozíciódba és ismételd meg a gyakorlatot 8 – 10-szer.

felsőtest edzés gumiszalaggal
Felsőtest edzés gumiszalaggal – áthúzás fekve

Felsőtest edzés gumiszalaggal – Mellizom gyakorlatok

Fekvőtámasz

Emeld ezt a hagyományos gyakorlatot új szintre! Feküdj „plank” pozícióba és helyezd a gumikötelet a hátad felső részére. Fogd meg a kötél mindkét végét az ujjaid segítségével és a kezeid helyezd a fekvőtámasz kiinduló pozíciójába – a fej és a test a talaj felé irányulnak. Feszítsd be a feneked és a hasad, csinálj egy fekvőtámaszt teljesen kinyújtott kezekkel. A hát alsó része legyen nyújtott, a mellkast húzd a talaj felé. Ismételd 5 – 20-szor.

felsőtest edzés gumiszalaggal
Felsőtest edzés gumiszalaggal – fekvőtámasz

Fekvenyomás (benchpress)

Nincs súlyzód? Semmi gond! Helyezd a gumikötelet a benchpress pad alá és feküdj rá arccal felfelé. Fogd meg mindkét kezedben a gumikötél végét és helyezd vállmagasságba úgy, hogy a kéz hüvelykujjai a hozzáérjenek a válladhoz. Nyújtsd ki a kezeid előre és próbáld a lehető legjobban kinyújtani őket. Térj vissza az eredeti helyzetedbe és ismételd meg 10 – 12-szer.

felsőtest edzés gumiszalaggal
Felsőtest edzés gumiszalaggal – fekvenyomás

Álló nyomások

Erősítsd a gumikötél végét mellkas magasságban valamihez (például egy edzőtermi géphez). Fogd a kezedbe a kötél kéztartóit és állj háttal a gépnek. Tégy egy lépést előre és ebben a pozícióban emeld fel a gumikötél végeit mellmagasságba. Enyhén behajlított könyökkel és a tenyereiddel egymás felé irányulva húzd a gumikötelet magad elé, miközben próbáld a lehető legjobban kinyújtani a kezeid. Térj vissza a kiinduló pozíciódba és ismételd meg 12 – 15-ször.

felsőtest edzés gumiszalaggal
Felsőtest edzés gumiszalaggal – álló nyomások

Felsőtest edzés gumiszalaggal – Váll gyakorlatok

Nyomások fej fölé

Állj a gumikötél közepére vállszélességű terpeszállásban. Fogd meg az erősítő gumiszalag két kéztartóját és helyezd a kezeid vállmagasságban, tenyérrel egymás felé nézve úgy, hogy a hüvelykujjaid érintsék a vállad. Húzd fel a kezeid a magasba, miközben a tenyereid enyhén fordítsd ki, amikor a kezeid már teljesen ki lesznek nyújtva. Térj vissza a kiinduló pozíciódba és ismételd meg 8 – 10-szer.

felsőtest edzés gumiszalaggal
Felsőtest edzés gumiszalaggal – nyomás fej fölé

Előreemelés

A vállak felső részének áttornázására állj a gumiszalag közepére vállszélességű terpeszben, fogd a kezedbe a gumikötél kéztartóit tenyérrel egymás felé nézve. Anélkül, hogy mozgatnád a könyököd, emeld fel a kezeid vállmagasságba. Lassan térj vissza és ismételd meg mindkét kezeddel 8 – 12-szer.

felsőtest edzés gumiszalaggal
Felsőtest edzés gumiszalaggal – előreemelés

Oldalra emelés

A lábad helyezd az erősítő gumiszalag közepére a kéztartóit fog meg alulról úgy, hogy a tenyereid egymás felé mutassanak. Enyhén hajlítsd be a könyököd és nyújtsd ki a kezeid mindkét oldalra egészen vállmagasságig. Lassan térj vissza és ismételd meg 8 – 10-szer.

felsőtest edzés gumiszalaggal
Felsőtest edzés gumiszalaggal – oldalra emelés

Állhoz (vállhoz) húzás

Állj egyenesen, a lábaid helyezd a gumikötél közepére vállszélességű terpeszbe. Fogd meg a kötél kéztartóit úgy, hogy a tenyereid egymás felé irányuljanak és emeld fel mindkét kezed combmagasságba. Húzd a kötelet egészen a vállaidig, miközben a könyököd tartsd „V” alakot „bezárva”. Lassan térj vissza a kiinduló pozíciódba és ismételd meg 10 – 12-szer.

felsőtest edzés gumiszalaggal
Felsőtest edzés gumiszalaggal – állhoz húzás

Döntött törzsű oldalemelés (ülve)

Ülj a bench-press pad végére és helyezd a lábad a gumikötél közepére. Fogd meg a kötél két végét úgy, hogy a tenyereid egymással szemben legyenek, a gumit keresztezd a térdeiden. Hajolj előre, a hátad legyen kinyújtva és emeld fel két oldalra a kezeid addig, míg a kötél nem ér a válladig. Térj vissza az eredeti helyzetedbe és ismételd meg 10 – 12-szer.

felsőtest edzés gumiszalaggal
Felsőtest edzés gumiszalaggal – döntött törzsű oldalemelés

Felsőtest edzés gumiszalaggal – Kar gyakorlatok

Koncentrált bicepsz gyakorlat

Guggolj a talajra, hogy a jobb lábad legyen elől. Az erősítő gumiszalagot helyezd a jobb lábfejed alá. Fogd meg a gumikötél fennmaradó részét, miközben a könyököd szabadon lesz a térdeden. A tenyered a térdedtől irányul, húzd a kötelet a válladhoz, amikor pedig a válladhoz érsz, próbáld a lehető legjobban befeszíteni a bicepszed. Lassan térj vissza és ismételd meg 8 – 10 alkalommal mindkét oldalra.

felsőtest edzés gumiszalaggal
felsőtest edzés gumiszalaggal

Bicepsz gyakorlat állva

Állj vállszélességű terpeszbe a gumikötél közepére. Vedd a kezedbe a gumikötél két kéztartóját, miközben a kezdő pozíció kézzel lefelé lesz. A tenyered a küldő oldalra irányul, emeld fel a kezeid, a könyököd hajlítsd be addig, amíg nem érzed a bicepsz feszülését. Lassan helyezd vissza a kezeid a kiinduló pozícióba és ismételd meg 12 – 15-ször.

felsőtest edzés gumiszalaggal
Felsőtest edzés gumiszalaggal – bicepsz gyakorlat állva

Tricepsz nyújtás ülve

Guggolj le a talajra a jobb lábaddal előre, vagy ülj le. Helyezd az erősítő gumiszalagot a jobb lábfejed alá. Fogd meg a kéztartókat és helyezd a kezeid a tested mellé tenyérrel hátrafelé irányulva. Hajlítsd be a könyököd, miközben az alkarod a talajjal paralel pozícióban van. Ezután nyújtsd a kezed hátra addig, míg teljesen ki nem nyújtod. Térj vissza az eredeti pozíciódba és ismételd 8 – 10-szer.

felsőtest edzés gumiszalaggal
Felsőtest edzés gumiszalaggal – tricepsz nyújtás ülve

Tricepsz nyomás

Ülj le az erősítő padra, vagy székre, helyezd a gumiszalag közepét a feneked alá. Fogd meg a kéztartóit és nyújtsd ki a kezeid egészen a fejed mögé, a könyököd hajlítsd be úgy, hogy a nyakad mögött legyen. A tenyered felfelé legyen kifordítva, nyújtsd ki a kezed teljesen, amíg csak tudod. Térj vissza a kiinduló helyzetedbe és ismételd 10 – 12-szer.

felsőtest edzés gumiszalaggal
Felsőtest edzés gumiszalaggal – tricepsz nyomás

Felsőtest edzés gumiszalaggal – Törzs, has gyakorlatok

Favágás

Az erősítő gumiszalagot erősítsd valahova magasra (például az ajtó tetejéhez, vagy valamilyen géphez). Állj jobb oldaladdal a támasz felé fordulva és fogd meg a gumikötél szabad végét azzal a kezeddel, melyet ezután a fejed mellé helyezel. Folyamatos mozdulattal vidd át a gumikötelet lefelé a tested elé, egészen a térdedig, miközben fordítsd ki a csípőd és a hátul lévő lábad. Ismételd 8 – 10-szer.

felsőtest edzés gumiszalaggal
Felsőtest edzés gumiszalaggal – favágás

Anti rotációs járás gumiszalaggal (Anti-Rotation Band Walkouts)

Kösd a gumikötelet valamilyen stabil állványhoz (rúd vagy gép) enyhén mellmagasság fölé. Fogd meg a gumiszalag másik végét, alakíts ki ellenállást és csinálj egy guggolást. Fogd a gumikötelet mindkét kezeddel a mellkas előtt, feszítsd be a hasad és tégy egy lépést oldalra, amíg nem érzed, hogy a kötél túlzottan feszül. Ezután térj vissza a kiinduló pozíciódba és ismételd meg mindkét oldalra 6 – 8-szor.

felsőtest edzés gumiszalaggal
Felsőtest edzés gumiszalaggal

Forrás: Gymbeam.hu

Ez az edzésterv is érdekelhet