Edzéstervek nőknek, edzéstervek férfiaknak, otthoni edzéstervek

Felsőtest edzésterv

Felsőtest edzés nőknek

felsőtest edzés nőknek
felsőtest edzés nőknek

Felsőtest edzés nőknek

Hogyan tudod nőként a felsőtested (hátad, vállad, mellizmod, karod) erősíteni? Miért kell egyáltalán a felsőtestedre is edzeni? Ebben a cikkben erre adok ötleteket. Ez a felsőtest edzés nőknek.

Felsőtest edzés nőknek – A hát edzése

A hátad “több” izom építi fel, vagyis a hátizomból csak egy van ez a széles hátizom, amikor a hát edzéséről beszélek, oda beleértem a lapockazáró izmokat is (pl. rombuszizom, trapéz középső és alsó része, vállizom hátsó rostja stb).  Az evezések, lehúzások a széles hátizmot terhelik elsősorban, mely a hátad szélességéért felelős. Az alsó hát pedig a törzs izmokhoz tartozik.

A megfelelő testtartás kialakítása miatt is nagyon fontos a hát edzése, ahogy a lányok fejlődnek, a mellük is egyre nagyobb lesz, a plusz súly pedig, ha nem elég erős háttal, hátsó vállal párosul akkor az görnyedt testtartást eredményezhet, illetve emiatt gyakran fájhat a hátad és aztán a nyakad is.

Döntött törzsű evezés a széles hátizom edzésére

felsőtest edzés nőknek
Felsőtest edzés nőknek – Döntött törzsű evezés

A széles hátizom erősítésére, döntött törzsű evezést javaslom.  Nagyon jó összetett gyakorlat a törzsizmokat is erőteljesen terheli.

A helyes tartást úgy tudod kialakítani, hogy a feneked hátra nyomod és előredőlsz, teljesen egyenes háttal. Nem kell teljesen derékszöget bezárnia a hátadnak a lábaddal. A lábad nagyjából a válladdal egyvonalban legyen.

A rudat pedig úgy húzd fel, hogy a könyököd kicsit leszorítod.

Annak érdekében, hogy kizárjuk minél jobban a bicepszed a gyakorlatból (mivel, gyakran beleeshetsz abba a hibába, hogy az egészet a karodból húzod fel, főleg amikor még nincs kialakulva a megfelelő agy-izom kapcsolat a hátaddal), kampó fogással fogd meg a rudat.

Ez azt jelenti, hogy normális esetben, a hüvelykujjaddal átfogjuk a rudat, ezzel szemben a hüvelykujjunkat a többi ujjunk mellé tegyük.

Annak érdekében, hogy kizárjuk minél jobban a bicepszet a gyakorlatból (mivel, gyakran beleeshetünk abba a hibába, hogy az egészet a karunkból húzzuk fel, főleg amikor még nincs kialakulva a megfelel? agy-izom kapcsolat a hátunkkal), kampó fogással fogjuk meg a rudat.

Ez azt jelenti, hogy normális esetben, a hüvelykujjaddal átfogod a rudat, ezzel szemben a hüvelykujjad a többi ujjad mellé teszed.

Felsőtest edzés nőknek – A váll edzése

felsőtest edzés nőknek
Felsőtest edzés nőknek – vállizom edzése

A váll 3 részből (fejből) áll. A vállizomhoz tartozik az elülső-, középső- és hátsó váll. Mind a 3 fej más feladatot lát el, így kezdetben is érdemes külön gyakorlatokat végezni, az egyes részekre koncentrálva.

Az elülső fej edzésére, vállból nyomásokat javaslok. Érdemes a legmagasabbra állított padon végezned a gyakorlatot, így a hátad is meg tudod támasztani. Azért érdemes a hátad megtámasztani mivel, ha nehezebb súllyal végzed könnyen belevihetsz lendületet a testeddel, ami sérülésveszélyes tud lenni, és a derekadra is plusz terhelést ró.

Az oldalsó vállat nagyon jól meg tudod dolgoztatni az oldalemelésekkel, itt figyelj, hogy egy nagyon picit behajlítva legyen a karod. de nem úgy csináld, mintha a kancsóból öntenéd ki a vizet (ahogy sokan tanítják), mert azzal beforgatod a vállad (előre), amivel csak nyírod.

A hátsó váll erősítésére pedig végezz döntött törzsű oldalemeléseket vagy nyakhoz húzásokat. Mindenképp az utóbbit csináld, ha valamilyen derékproblémád van. 

Ne hanyagold ennek a kis izomnak az erősítését! A hátsó váll megfelelő erőssége szükséges ahhoz, hogy a vállad “ne dőljön előre”., vagyis megfelelő szögben álljon a vállad.

Felsőtest edzés nőknek – A mellizom edzése

felsőtest edzés nőknek
Felsőtest edzés nőknek – Mellizom edzése

Tévhit: Ha mellre edzek (fekve nyomást és/vagy fekvőtámaszt csinálok) el fog tűnni a mellem?

Ez csak akkor lehet igaz, ha túlzásba viszed a mell edzését (de nagyon sok köze van a testzsírszázalékhoz és genetikához (ahhoz, hogy hogyan oszlik el a testeden a zsír)). Vagyis, ha valamilyen idióta diétát csinálsz (pl. zsírszegény), akkor fog “eltűnni” a melled.  Amennyiben egy héten az egyik edzésen 3-4 gyakorlatot végzel mellre, nem lesz ilyen problémád, helyette pedig szép, szimmetrikus alakod lehet.

A fekvenyomások és a fekvőtámaszok elsősorban a mellet dolgoztatják meg, de nagyon nagy terhelést kap a tricepsz és a váll elülső része is.

A fekvenyomásnál figyelj, hogy a vállunkat minél jobban kivedd a terhelés alól, a mellre fókuszálj. Ezt egyszerűen megteheted úgy, hogy mielőtt beülsz a padba húzd ki magad. Ügyelj rá, hogy a lapockák helyett a szegycsontod emeld magasabbra.

Elsőkörben nagyon valószínű, hogy nem fog menni a normál fekvőtámasz, helyette térdelve próbáld úgy, hogy a lábfejed elemed a talajtól. A tenyered ne vállszélességbe hanem egy nagyon kicsit távolabb helyezd el. A súlypontod pedig próbáld minél jobban a melledre helyezni.

Felsőtest edzés nőknek – A kar edzése

felsőtest edzés nőknek
Felsőtest edzés nőknek – Kar edzése

A kar edzésénél hasonló a helyzet, mint a mellnél, ugyanúgy fontos edzeni és a megfelelő edzésmennyiségtől nem lesz férfias karod. Hidd el, ahhoz olyan súlyokkal kéne dolgoznod.

Kezdőknek nem is muszáj külön edzeni rá (mert kap terhelést a mellizom és hátizom edzésekor), haladóknak heti 1-2 gyakorlat bőven elég bicepszre és tricepszre.

Bicepsz edzésére végezz, bicepszhajlításokat állva, francia rúddal és/vagy kézisúlyzókkal.

Tricepszre pedig csinálj szintén kézisúlyzóval gyakorlatokat, vagy csigás tricepsznyújtásokat állva.

Mindkét gyakorlatnál figyelj, hogy a csuklód és a könyököd ne mozduljon el egyáltalán.  A gyakorlat során, csak a bicepszed vagy tricepszed dolgozzon.

Felsőtest edzés nőknek – A has edzése

A has is hozzátartozik a törzsizmokhoz így edzése elengedhetetlen, viszont ha nagyon sokat hasazolk attól  nem lesz kockásabb hasad, tónusosságot adhat, de hogy látszódjon belőle valami el kell, tűnjön a zsírréteg, ami fedi. Ezt pedig a megfelelő étrenddel tudod csak elérni!

A has edzése azért fontos, mert a gyakorlatoknál, stabilitást ad. Az erős has által, sokkal jobban fognak menni a gyakorlatok, erősebbek leszünk és nem lesz gondunk a helyes tartással a gyakorlatok közben és a nap folyamán! Pontosabban itt a core stabilitás, ami a fontos.

Rengeteg gyakorlat közül választhatsz, csinálhatsz haspréseket is, de ne ez legyen fő has edzésed. Plank gyakorlatok végezhetsz, először legyen meg a tartás rendesen, utána viszont menj tovább, kezd el mozgatni a kezeid, lábaid, az lesz az igazi plank.

felsőtest edzés nőknek
Felsőtest edzés nőknek – Has edzése

 

Ez az edzésterv is érdekelhet