Edzéstervek nőknek, edzéstervek férfiaknak, otthoni edzéstervek

Edzéstervek

Edzés személyi edzővel

A 3 legfontosabb ok, hogy miért eddz személyi edzővel. Miért fontos, hogy az edzésed személyi edzővel történjen. Ebben cikkben megadom a választ erre a kérdésre.

1. gyakorlatok helyes végrehajtása

Az első és szerintem a legfontosabb szempont, ami miatt személyi edzővel érdemes edzened, az a gyakorlatok pontos, és helyes végrehajtása. Legyen szó saját testsúlyos gyakorlatokról, szabadsúlyos gyakorlatokról, valamilyen kiseszközzel végrehajtandó gyakorlatról vagy akár a kondigépekkel történő edzésről mindig az elsődleges legyen, hogy az adott gyakorlatot megfelelően hajtod végre. De miért fontos ez? Itt mindjárt 2 szempontot is említek:

  1. Hatékonyság : Ha az adott gyakorlatot például nem a teljes mozgástartományban végzed,  pl. egy guggolásnál, lábtolásnál, de akár egy sima fekvőtámasznál is, akkor a gyakorlat nem fogja meghozni az elvárt hatást. Nem fogsz úgy fejlődni (izmosodni, fogyni), ahogy szeretnél és csak “fölöslegesen” jársz le az edzőterembe. Valamit érni fog, de nem lesz az igazi, az amit valójában szeretnél.  Sokan túl nagy súlyt, ellenállást használnak és szabálytalanul hajtják végre az adott gyakorlatot, emiatt jön a sérülés is. Sokszor előfordul, hogy valaki pedig kicsi ellenállással, súllyal dolgozik. Ha közben lazán tudsz beszélgetni, miközben a 12-ik ismétlést végzed az adott gyakorlatból, akkor kicsi a súly, az ellenállás.

  2. Egészség: A nem megfelelően végrehajtott gyakorlatokból jöhetnek a sérülések illetve sok olyan gyakorlat van, ami hosszútávon mindenképpen káros, bármennyire is népszerű. Mégis sok “sztáredző” is sajnos végezteti.  Az olyan gyakorlatok amik ártalmasak a gerinced egészségére (mikor amúgy is egész nap ülsz valószínűleg) kerülendők, ezt egy jó személyi edző meg tudja mondani, aki hajlandó magát továbbképezni, megismerni a legújabb kutatási eredményeket az edzésekben is. Tehát egy személyi edzővel jó eséllyel nem fogsz olyan gyakorlatokat végezni, melyek az egészségedre ártalmasak valamint nem fogod úgy végezni a gyakorlatokat, hogy közben az ízületeid tönkreteszed.

Ez egyik fontos szempont, ami miatt az edzés személyi edzővel kell, hogy történjen.

2. megfelelő edzésmódszer alkalmazása

Ha rendben vannak a gyakorlatok, azokat megfelelőn kivitelezed, akkor ott lehet az elakadás, ami miatt javaslom a személyi edzővel történő edzést, az az edzésmódszer. Ez nem csak kifejezetten a súlyzós edzésre vonatkozik, hanem a kardiótréningre is. Sokszor látom, hogy emberek össze-vissza végzik a gyakorlatokat, látszik, hogy nincs semmi koncepció a fejükben, hogy melyik gyakorlat egyrészről mire való, másrészről, hogyan kéne azokat egy edzésnapon végrehajtani, arról nem is beszélve, hogy nincs konkrét edzéstervük sem, még fejben sem. Nem feltétlenül az a lényeg szerintem, hogy az edződ írjon Neked egy edzéstervet (de ha kell leírja), hanem ő tudni fogja, hogy egy adott edzésnapon mit csináljatok, miért csináljátok, miért jön az egyik gyakorlat után a másik és 1 hónap után miért csinálunk már valamiből 4 sorozatot a 3 helyett, vagy pl. 3 hónap után kb. már miért nem a teljes testre edzünk egy edzésnapon. Ugyanígy a kardió edzésben. Rengeteg ember aki fogyni szeretne kardiózik kardiózik de mindenféle koncepció, tudatosság nélkül (meg lejár zsírégető órára, ahol mindent éget, csak pont zsírt nem, mert túl intenzív számára az edzés). Ebben is segíthet egy jó személyi edző, aki tudja mi az a zsírégetés, és a megfelelő pulzustartományban (most felejtsd el a hiit edzést) edzi a vendégét tehát se nem terheli alul, se nem terheli túl, illetve tanácsot ad, hogy mikor önállóan edz akkor hogyan csinálja. Ez a másik nagyon fontos szempont hogy az edzés személyi edzővel történjen.

3. motiváció

A harmadik szempont pedig a motiváció. Az edződ ott van melletted és motivál az edzésen. Nem kell persze, hogy minden gyakorlat után mondjon valami motivációs üzenetet ( aki állandóan csak idézeteket oszt meg az oldalain, annak edzőnek sajnos nincs is saját mondanivalója). De ott van és bátorít, hogy még ebből ennyit és jó vagy, akkor is ha Te nem úgy érzed.  Időnként együtt edz veled (még akkor is ha előtte már edzett máshol vagy néha csak azért mert neki kimaradt), hogy lásd, hogy egy adott gyakorlat neki is okozhat kihívást és fájdalmat (a jó értelemben). Beszélget Veled de nem az edzés rovására. A pihenőidőkben nem szelfizget Veled, hanem mutatja, hogy kell nyújtani vagy mesél az adott gyakorlat hatásáról. Kardióedzésen pedig szintén beszél hozzád (és nem Téged fényképezget és nyuszifület tesz rád az instán) és elmondja, hogy mit miért csinálsz, igen a kardióedzésen is.

Ez a harmadik nagyon fontos szempont hogy az edzés személyi edzővel történjen.

Ha azt gondolod, hogy szükséged lenne egy személyi edzőre, mert a fenti szempontokkal egyetértesz és van olyan pont, ahol segítségre szorulsz, keress az elérhetőségeimen, segítek, hogy elérd a célodat és közben megőrizd az egészséged, és valóban hasznosan töltsd el azt az időt, amit az edzőteremben töltesz amúgy is.

Elérhetőségeim:

  • Mobil: 06-30-441-4843

  • E-mail: legarp@gmail.com

  • Facebook: https://www.facebook.com/fittarpi/

  • Instagram: https://www.instagram.com/arpad.legeny.fitnesstrainer/

  • Pinterest: https://hu.pinterest.com/fittarpi/

  • Linkedin: https://www.linkedin.com/in/arpadlegeny/

Nézd meg a személyi edzésről szóló oldalamat is 👉 ITT

Ez az edzésterv is érdekelhet