Edzéstervek nőknek, edzéstervek férfiaknak, otthoni edzéstervek

Edzéstervek

Mi az az SMR henger és hogyan működik?

SMR henger

Gyakran fáj a hátad, lábad? Sokat ülsz a munkahelyeden? Aktívan sportolsz, viszont mellette nincs időd masszázsra járni? Akkor a szivacshengerrel (SMR henger) történő masszázst Neked találták ki. A szivacshengerrel végzett gyakorlatokkal elősegítheted a rehabilitációt, csökkentheted a fájdalmakat.

smr henger
smr henger

Mi az az SMR henger?

Az SMR (SelfMyofascialRelease) kifejezetten a sportolók számára kifejlesztett rendszer, melynek lényege az izompólyákban kialakult feszültségek feloldása, felszabadítása. Ehhez csak egy smr hengert kell használnod és a saját testedet. Az smr hengerrel végzett gyakorlatok helyes kivitelezését viszonylag hamar meg tudod tanulni. A módszert persze olyanok is alkalmazhatják, akik szinte semmilyen, vagy csak nagyon minimális mozgást végeznek és azok is, akik munkájuk során jellemzően sokat ülnek, illetve állnak. Az állandó és komoly fizikai igénybevétel nem kívánt hatásait ezzel a technikával saját magad is könnyedén orvosolhatod. A módszer által az izmok könnyebben regenerálódnak, fejlődnek, valamint terhelési szintjük nagymértékben megnövekszik. A sérülésveszély csökken, mivel az izmot körülvevő hártya, az izompólya ellazul, így az izom visszanyeri eredeti tónusát. A sérült izmokban keletkezett letapadások és behegesedett szövetek fellazulnak, ennél fogva lebonthatóvá válnak. Végül a lebontott salakanyagoktól a méregtelenítés során megszabadul a szervezeted.

A masszázshenger (Foam Roller) az SMR (SelfMyofascialRelease) kiegészítő rendszer fő eszköze. Az SMR hengerrel a lábszárad, a combod, a csípőd, a farizmaid, a hátad középső- és felső szakaszát és a felkarod egy részét tudod masszírozni.

Ha aktívan sportolsz, a sok edzés mellett nem biztos, hogy jut időd masszőrhöz járni. Egy sportsérülés komoly fájdalmakat okozhat és sokáig nem is tudsz edzeni utána. Ezeknek a fájdalmaknak a többsége kezelhető, mivel általában izompólya eredetű problémákról van szó.A megfeszült, blokkolt izomzat helyi és kisugárzó fájdalmat okozhat, ami sokszor mozgásbeszűküléssel, sajgó fájdalommal jár. Az smr hengerrel végzett masszázzsal az izompólya regenerálódik.

smr henger
smr henger

Hogyan működik az SMR henger?

A SMR működése a Golgi-ínorsó befolyásolásán alapul. A Golgi-ínorsó egy mechanoreceptor, ami az izom-ín kapcsolódásánál található, és nagyon érzékeny az izom feszülésének változásaira, annak nagyságára és a változás sebességére is. Amikor a feszültség eléri azt a szintet, amely már a sérülés (pl. ínszakadás) veszélyét hordozza magában, a Golgi-ínorsó gátolja az izomorsókat (melyek az izomrostokkal párhuzamosan helyezkednek el), így a kérdéses izom ellazul.

Az smr hengerrel szimulálhatod az izomfeszülést, ezáltal a Golgi-ínorsót is ráveszed, hogy ellazítsa az izmot. A nyújtás számtalan pozitív hatását tapasztalhatod így meg, de ez még nem minden. Az izmaidnak nemcsak, erőseknek, de lazának is kell lenniük. Az az ideális, ha egy mozdulat teljes terjedelemében megvan az erő és az optimális izomműködés. Míg a nyújtás megnöveli az izom hosszúságát, addig az SMR és a masszázs beállítja az izom helyes tónusát.

Figyelem! Sose kezdd el a SMR henger masszázst hozzáértő tanácsadó felügyelete nélkül. Ha kérdésed van, keress engem, hogy elkerüld a helytelen használat okozta problémákat.

Ez az edzésterv is érdekelhet