Edzéstervek nőknek, edzéstervek férfiaknak, otthoni edzéstervek

Edzés bemelegítés

A bemelegítés célja

edzéstervek

A bemelegítő gyakorlatok fontosságára, nélkülözhetetlen szerepére edzéseid elején rengetegcikk, könyv, előadás hívja fel a figyelmet. Bár szinte a könyöködön jön már ki a sok jó tanács, miszerint nem kezdhető el semmiféle edzés alapos bemelegítés nélkül, mégis számos esetben hanyagolják el a sportolók ezt az edzésszakaszt.

Az, hogy a bemelegítés megtörténik-e vagy sem, az mindig az edző felelőssége. Vagy ő maga vezeti a bemelegítés mozdulatsorát,vagy ha tapasztaltabb sportolókkal, vendégekkel van dolga, rájuk bízhatja ugyan, de kívülről figyelnie,követnie kell, hogy az valóban elégséges módon megtörtént-e. Ha sérülés következik be, amely a bemelegítés hiányából, vagy annak elégtelen voltából származik, az mindig edzői műhibának tekinthető.

A bemelegítő gyakorlatok során több olyan szervrendszer működését kell nyugalmi funkcióból, munkahelyzetbe hozni, mely a terhelések, edzések végrehajthatóságának alapját képezik.
Ezek a mozgató-szervrendszer, a keringési rendszer, a légzőszervrendszer, de még az idegrendszer is.

Bemelegítés célja
Bemelegítés célja

A bemelegítő gyakorlatok élettani jelentősége:

Bemelegítés célja 1

Bemelegítéskor mind a passzív, mind az aktív mozgatórendszered működése, állapota megváltozik, így a fokozott fizikai megterhelés elviselésére alkalmassá válik. Az ízületeidben
található nedvtermelés fokozódik, ami által az ízfelszínek egymáson való elcsúszása könnyebbé válik, csökken közöttük a súrlódás. Ez a hatás a porcok kopása, esetleges repedése, leválása ellenében hat.

Bemelegítés célja 2

Az izmok bemelegítéskor zajló, fokozódó terhelése, azok vérellátásának növekedését eredményezi. Ez az izmaid felé vezető kisartériák, arteriolák megnyílásnak eredménye, ami az oxigénkínálatot növeli, a savasodási, így egyúttal az anaerob folyamatok kialakulásának
megelőzését eredményezi. Az izmaid vérbőségének kialakulása azok hőmérsékletét is emeli, amely rugalmasabbá válásukat okozza, szakítószilárdságuk megnövekszik. A hideg izomzat sokkal könnyebben szenvedi el a húzódásos, szakadásos sérüléseket.

Bemelegítés célja 3

A bemelegítés alatt a szívműködésed erőteljesebbé válik, növekszik a pulzusszámod, és a pulzustérfogatod is. Ez a véred oxigénszállító kapacitását fokozza, így szintén az aerob energiaszolgáltatásjavulását célozza.

Bemelegítés célja
Bemelegítés célja

Bemelegítés célja 4

A légzési működésed fokozatos erősödése, a légzésszám, és légzésmélység növekedésében nyilvánul meg. Az erőteljesebb légzőizom működés a vérbe juttatható oxigén menynyiségét növeli. A három előbb említett változás együttesen (az izom-vérellátásának fokozódása, a keringés növekedése, a légzésfunkció emelkedése), mind a jó minőségű oxidatív energiaszolgáltatás lehetőségét javítja, a szervezeted munkára való felkészítését alakítja ki.

Bemelegítés célja 5

A bemelegítő gyakorlatok során megfigyelhető idegrendszeri változások közül a tested hőszabályozásának, munkára való átállása az egyik legjellemezőbb, és legfontosabb esemény. A jó bemelegítés a verejtékezés megindulását eredményezi, hiszen ilyenkor az izomműködés által fokozottan termelődő hő, testhőmérsékletet emelő hatása kompenzálható. A túlmelegedés megelőzésében fontos ez az esemény. Ha ez elmarad, akkor az edzésed vagy versenyed későbbi szakaszaiban fogsz szenvedni a megemelkedett testhőmérséklet kedvezőtlen hatásaitól (pl.: holtpont jelensége). A termelődő verejték a tested felszínéről elpárologva hűtőhatást vált ki, mely segítségével kialakítható a szükséges munkahőmérsékletet szervezetedben. Amennyiben ruha által fedett a tested (pl.. anorák), úgy ez az esemény nem történhet meg. Ilyenkor „túlmelegszel”  és jelentősen képességed alatt teljesítesz. Nagy melegben igyekezz könnyű ruházatban, a párologtatást lehetővé tevő sportruhában edzeni.

Bemelegítés célja 6

Az idegrendszeri bemelegítés másik célja, hogy a nyugalomban erőteljesebben működő paraszimpatikus idegrendszeri funkciókat, fokozatosan átállítsd, a terheléskor hatékony szimpatikus idegrendszeri működések irányába. A fokozatosságon nagy hangsúly van,
hiszen ez a váltás hirtelenül bekövetkezve, szervi működészavarokat okozhat (pl.: oldalszúrás), ami leronthatja az edzésed hatékonyságát, tönkre teheti a versenyed eredményességet.

Bemelegítés célja 7

Az edzések során, hónapokon keresztül begyakorolt, megtanult, komplex mozdulatsorokat a bemelegítés során fel kell idézned , úgymond „újra kell futtatnod” az ismert mozgásokat, hogy az edzésen, versenyen olajozottabban, biztonságosabban alkalmazhasd őket (pl.: tornászok
gyakorlata, labdajátékosok lövési, passzolási mozdulatai, vívók mozdulatai). Nem elég tehát csak az általános bemelegítést alkalmaznod (kocogás, gimnasztikai gyakorlatok, stb.), hanem a sportág specifikus mozgásokat is alkalmaznod kell bemelegítés során. Ez a pszichés, és mentális ráhangolódás miatt is szükséges.

Bemelegítés célja
Bemelegítés célja

Megjegyzés: Ez utóbbira sajnos a csoportos fitnesz órákon nem, vagy nem mindig van mód, illetve az edzők nincsenek ennek a tudásnak a birtokában, pedig itt is fontos lenne. A felsorolt hatások mind a  teljesítményed optimalizálásában, mind pedig
a sérülések megelőzésében fontosak. Ne hanyagold, ne nagyold el a bemelegítést, hiszen az edzés egyik legfontosabb szakaszáról van szó.

Ez az edzésterv is érdekelhet