Edzéstervek nőknek, edzéstervek férfiaknak, otthoni edzéstervek

Edzéstervek

7 módszer az izomláz csillapítására

7 módszer az izomláz csillapítására

Az izomláz nem egy kellemes dolog, nehézkessé teszi a mozgást, sokszor még a legegyszerűbb hétköznapi mozdulatok is kihívást jelentenek, és jó lenne minél hamarabb szabadulni tőle. De hogyan? Íme 7 hasznos módszer az izomláz csillapítására!

izomláz
7 módszer az izomláz csökkentésére

7 módszer az izomláz csillapítására

1.Kutyaharapást szőrével – Mozogj!

Elsőre furának tűnhet ez a tanács, hogyan mozogjak, mikor alig tudok megmozdulni? Semmiképpen sem komoly megterhelésre kell gondolni, hidd el az első pár mozdulat után már sokkal könnyebb lesz. Másféle mozgást válassz, mint ami az izomlázat okozta, például szóba jöhetnek egy könnyű séta, úszás, nyújtó gyakorlatok. A mozgás felpezsdíti a vérkeringést, így az izomláz helyén felgyorsul a gyógyulási folyamat.

2. Végy egy fürdőt!

A meleg, de nem forró fürdő segít a fájdalmak enyhítésében. A meleg hatására az erek kitágulnak, a vérkeringés felgyorsul, ami segíti a regenerációt. Ha van lehetőséged pezsgőfürdőt venni, az még hatásosabb, mert a jacuzziban lévő meleg, pezsgő víz súlytalanná teszi a testet, és ellazítja az izmokat, a profi sportolók rendszeresen használják a jacuzzit edzés utáni relaxációhoz.

Ha igazán gyors enyhülést szeretnél, akkor próbáld ki a hideg-meleg váltott zuhanyt az érintett területen.

3. Szaunázz!

Az izomláz csillapítására minden olyan módszer jó, ami serkenti a vérkeringést, ilyen a szauna is. Az NFL játékosok rendszeresen alkalmazzák ezt a regenerációs módszert. Ha van lehetőséged szaunázni, mindenképpen használd ki, sokat fog segíteni!

4. Használj sport krémeket!

A sportkrémek, izomlazító krémek is vérbőséget okoznak, ezen kívül a gyógynövényes hatóanyagaiknak gyulladáscsökkentő és regeneráló hatása is van.

5. Aludj!

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen nem csak egészséges életmódhoz és a jó sportteljesítményhez fontos, hanem az izomregenerációhoz is! Ezért izomláz esetén feküdj le időben, és legalább 8 órát aludj. Ezzel nem csak az izmaidnak segítesz, hanem az egész szervezetednek is, mivel az alváshiány számos problémát okozhat.

6. Vitaminok izomláz csillapításához

Az erős antioxidánsok, mint például a C vitamin segíti a sérülések gyors gyógyulását, így az izomláz enyhítését is. Ezen kívül a magnézium és a B6 vitamin is jó hatással vannak a feszülő izmokra.

7. Fogyassz gyümölcsöket!

Mivel az antioxidánsok segítik az izomláz enyhítését, így az antioxidánsokat tartalmazó gyümölcsök is, mint például a meggylé, almalé, almaecet. A banán a magas káliumtartalmával segíti az izomláz elmulasztását. Az olajos magvak, mint például a tökmag pedig magas magnéziumtartalmuknak köszönhetően csökkentik az izomlázat.

+1 Előzd meg!

Az izomláz ellen a legjobb praktika, ha mindent megteszel annak érdekében, hogy ne legyen izomlázad. Ennek érdekében:

  • A fizikai állapotodnak megfelelő edzésmunkát végezz!
  • Figyelj a fokozatosságra! Ha hosszú kihagyás után kezdesz mozogni, először könnyebb és rövidebb edzésekkel kezdj, és fokozatosan növeld a terhelést!
  • Helyesen végezd el a gyakorlatokat, ezzel nem csak az izomlázat, hanem a sérüléseket is elkerülheted.
  • Kérd edző segítségét! Egy edző szakszerű, személyre szabott edzéstervet tud számodra készíteni, és meg tudja neked tanítani a gyakorlatokat helyesen elvégezni.
  • Mozgás előtt mindig melegíts be!
  • Edzés közben figyelj a megfelelő folyadék pótlásra!
  • Edzés végén mindig végezz nyújtó gyakorlatokat!

Ez az edzésterv is érdekelhet