Edzéstervek nőknek, edzéstervek férfiaknak, otthoni edzéstervek

Kardio edzéstervek

Aerob edzés pulzus

aerob edzés pulzus
aerob edzés pulzus

Aerob edzés pulzus

Mit jelent az aerob edzés pulzus? Milyen intenzitáson kell edzened, hogy ebben a pulzustartományban legyél és miért jó ez Neked? Ebben a cikkből megtudhatod. 

A kardio edzéshez tartozó egyes pulzus-célzónák

A pulzus‐célzónák itt feltüntetett határai nem „kőbe vésett” értékek, mivel a nagy egyéni különbségek miatt a bpm‐ben kifejezett értékekben némi eltérés mutatkozhat. A legfontosabb a terhelési alapelvek megértése, és a kardio edzések megtervezéséhez jó támpontot adó zónák ismerete.

aerob pulzus
pulzus-célzónák: aerob pulzus

Itt most csak az 3. zónával az állóképességet növelő zónával foglalkozunk, mert ez az aerob zóna.

3. Állóképességet növelő zóna – aerob edzés pulzus

Intenzitás: a HRmax 70‐80%, vagy 70‐85%‐a közötti.

Fokozott igénybevételt jelent, de a szervezet még képes elegendő oxigént biztosítani ahhoz, hogy hosszabb ideig ebben a zónában mozoghasson. Az izmok egyre hatékonyabban használják fel az izomrostokban lévő cukrokat. A zónában végzett edzés segít, hogy hosszabb ideig gyors ütemben (pl.: 10 km-es versenytáv) tudj futni. 

Edzéscél: középhaladók állóképességet növelő edzései, haladók hosszú távú állóképességét fejlesztő edzései.

Az állóképességi sportolók és a jól edzett amatőrök edzéseinek kb. 50‐70%‐a ebben a zónában történjen.

Aerob edzés pulzus, az aerob küszöb

Az aerob küszöbnél kezd először a vérben a tejsav szintje megemelkedni. Az egyes személyek aerob állóképességi szintje határozza meg a tényleges pulzust az aerob küszöbnél. Például gyenge aerob állóképességű személyek esetén az aerob küszöb a maximális pulzusszám 60%-a is lehet, azonban edzett sportolóknál akár a maximális pulzusszám 85%-a is lehet.

A magasabb aerob küszöb magasabb intenzitású edzést tesz lehetővé a tejsav felhalmozódása nélkül. Amikor az aerob küszöbödet szeretnéd javítani, a kulcs az alacsony intenzitású edzés hangsúlyozása. A megnövekedett hajszálerek és a fokozott zsírsav-anyagcsere javítja a szervezet képességét az edzésintenzitás fokozására anélkül, hogy a tejsav szintje olyan mértékig megemelkedne, amikor már nem lebontható. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy nagyobb intenzitással folytathatod az edzést hosszabb ideig.

 

Ez az edzésterv is érdekelhet