Edzéstervek nőknek, edzéstervek férfiaknak, otthoni edzéstervek

Kardio edzéstervek

Az aerob edzés jelentése

aerob edzés jelentése
aerob edzés jelentése

Az aerob edzés jelentése

Mi az az aerob edzés? Miben különbözik az anaerob edzéstől? Más mint a kardió edzés? Ebben a cikkben az aerob edzés jelentését mutatom be.

Az aerob edzés jelentése

Az aerob edzés során a testmozgáshoz (izommunkához) szükséges energia előállítása nagy mennyiségű oxigén felhasználásával történik. A szervezet a rendelkezésére álló energia-tartalékokat (szénhidrátok és zsírok) oxigén segítségével égeti el, s így biztosítja az izmok számára szükséges energiát. De hogy miből mennyit használ fel, az több dologtól is függ, mint például az edzés intenzitásától, időtartamától, a személy edzettségétől, és az edzés előtti étrendjétől.

Aerob folyamat játszódik le minden olyan mozgás közben, amely viszonylag csekély vagy közepes erőkifejtést igényel (nincs lihegés vagy kifulladás). 

Az aerob edzés jelentése: Nem egyenlő a kardióval

  • az aerob edzés nem egyenlő az aerobic-kal,
  • az aerob edzés nem egyenlő a kardió edzéssel,
  • az aerob edzést nem csak futópadon, szobakerékpáron vagy egyéb kardiógépen végezheted, hanem bármilyen monoton, egyenletes intenzitású mozgás is megfelelő lehet,
  • nem kell órákig szenvedned ahhoz, hogy zsírból is fogyj,
  • nem kell, hogy unalmas legyen,
  • részben tévhit, hogy az a jó tempó, amikor még tudsz közben beszélni: olyan fokozatot válassz, ahol zihálás, töredezettség nélkül már nem megy a kommunikáció,
  • a zsírvesztés nem csak 30-40 perc után indul be, hanem szinte azonnal,
  • a futópadon „lötyögés” (telefon nyomkodás, hajdobálás, egyetlen izzadtságcsepp nélküli mozgás) nem aerob mozgás – azaz nem csak a túl magas, hanem a túl alacsony intenzitás sem jó!
aerob edzés jelentése
Aerob edzés jelentése

Mi akkor az aerob edzés titka, mi az aerob edzés jelentése valójában?

Az aerob edzés jelentése az utolsó pontban említett edzésintenzitásban rejlik: a pulzusszámot egy megadott tartományon belül szükséges tartani, ezzel garantálva azt, hogy a szervezet nem csak a szénhidrát-, nem is a fehérje-, hanem a zsírraktárakhoz nyúl szinte azonnal energia-utánpótlásért. A viszonylag alacsonyabb intenzitás miatt ugyanis nem szükséges a testünknek azonnali plusz energia, amit az izmainkban tárolt szénhidrátból nyerne, hanem elegendő a hosszabb távon kinyerhető zsír is.

A cikk forrása: Biotechusa (és saját tudás :))

 

Ez az edzésterv is érdekelhet