Edzéstervek nőknek, edzéstervek férfiaknak, otthoni edzéstervek

Kardio edzéstervek Otthoni edzéstervek

Kardio edzés otthon

Kardio edzés otthon
Kardio edzés otthon:

Kardio edzés otthon

Kutatások szerint napi 30 perc mozgás már jótékony hatással lehet, ha fogyni szeretnél. Napi fél óra edzéssel az energiaszinted is magas marad napközben, így a normál tevékenységeid során is több kalóriát égetsz el. A kutatások azt mutatták ki, hogy azok, akik 60 perces edzést végeztek, a nap során több kalóriát vettek magukhoz, hogy az energiahiányt kompenzálják.

A mérsékelt túlsúllyal rendelkezők a napi 30 perces edzésnek köszönhetően 3 hónap alatt átlagosan 4 kg-tól szabadultak meg, összehasonlítva a 60 perces edzést végzők 3 kg-jához képest. Az eredmény meglepte a kutatókat is.

Akik 30 perces edzéseket végeztek a program során, több kalóriát égettek el egy nap alatt, mint azok, akik 60 percet edzettek. Tehát a plusz 30 perces edzés nem jelentett előnyt a fogyás tekintetében.

Kardio edzés otthon:  8 gyakorlat az otthoni kardio edzéshez

Nézzük, milyen gyakorlatokkal tudod otthon is megtartani a napi 30 perces kardió edzést! Az alábbi 8 feladatot akár egymás után vagy kisebb csoportokra szedve, többszöri ismétléssel is elvégezheted. Mielőtt azonban nekiesnél, melegíts be alaposan, végezz bemelegítő gyakorlatokat.

Kardio edzés otthon: 1. Jumping jack:

A legegyszerűbb, tornaórákról jól ismert gyakorlat. Zárt állásból indulj, karok szorosan a test mellett, majd szökkenj terpeszbe és fej felett tapsolj. Innen szökkenj vissza a kiinduló helyzetbe. Végezheted ismétlésszámra vagy időtartamra is, remekül megdobja a pulzusodat! Megdolgoztatod általa a teljes testet, minden végtagodat! Minél gyorsabban végzed, annál jobban megemeli a pulzusodat.

kardio edzés otthon
Kardio edzés otthon: jumping jacks

Kardio edzés otthon: 2. Burpees:

Magyarul: négyütemű fekvőtámasz, amely zárt állásból indul, majd leguggolsz és leteszed a két kezedet a talajra, nyújtott karral, hátraszökkensz a lábakkal fekvőtámasz pozícióba, ezután visszaszökkensz guggolótámaszba és felugrasz terpeszbe, tapssal a fejed felett. Egy egy nagyon fárasztó, de nagyon hatékony gyakorlat. Végezz 10-15 ismétlést, vagy akár időtartamra is lehet gyakorolni!

Kardio edzés otthon
Kardio edzés otthon: burpees

Kardio edzés otthon: 3. Mountain climber:

Magyarul ez a hegymászó gyakorlat. A mountain climber  gyakorlatnál kéztámasz pozícióban vagy és a térdeket szökkenéssel, váltva húzod a mellkasod irányába, vagy akár keresztbe a mellkasod előtt. Leggyakrabban időre végzik, tehát 20-30 másodpercig vagy a haladók akár egy percig. Fokozható az intenzitás, ha felpörgeted a lábaidat és gyorsabban végzed a gyakorlatot!

Kardio edzés otthon
Kardio edzés otthon: Mountain climbers

Kardio edzés otthon: 4. Guggolásból felugrás:

Nagyon fontos, hogy tudj helyesen guggolni ehhez a gyakorlathoz. (Ehhez nézd meg a videómat a helyes guggolásról!) Először lassan végezd el a guggolás mozdulatot, vállszélesnél kicsit szélesebb terpeszben, előre néző lábfejekkel. A térdek kövessék a lábfej vonalát ahogy engeded le a medencédet. A comb érje el a vízszintet. A sarkadat a talajba nyomva, feszítsd meg a farizmokat és emelkedj vissza az alapállásba. Ezután próbálj meg az alsó legmélyebb ponttól egy ugrással a magasba szökkenni és ebbe az alsó pontba visszaérkezni! Végezheted ismétlésszámra, ami lehet akár 15-20 ismétlés is, vagy időtartamra is mehet!

Kardio edzés otthon:
Kardio edzés otthon: Guggolásból felugrás

Kardio edzés otthon: 5. Dobozra ugrás:

Ha edzőteremben vagy, akkor rendelkezésedre fog állni ehhez egy stabil pad, kemény felszínnel, vagy erre a célra készült boksz, otthon pedig ugorhatsz egy stabil, kemény felszínű sámlira, padra, vagy valamilyen fából készült emelvényre! A magasságot a képességeidhez mérten válaszd ki. A talajról páros lábbal ugorj fel erre az emelvényre, vagy boxra. Visszafele, ha ügyes vagy, akkor ugorhatsz is, de biztosabb, ha egyesével lelépsz a lábaiddal a kiinduló helyzetbe!

Kardio edzés otthon
Kardio edzés otthon: dobozta ugrás

Kardio edzés otthon: 6. Kitörésben felugrás lábváltással:

Az egyik legkeményebb kardió gyakorlat, mert nem csak a keringésedre van hatással és a pulzusodat pörgeti fel, de a combokat, farizmokat is meglehetősen erősen terheli.

Így végezd:  Kitörés pozícióból, lesüllyesztett medencétől ugorj fel, a levegőben válts lábat és ellenkező lábtartással érkezz meg kitörés pozícióba. Fontos, hogy maga a kitörés gyakorlat lépéssel is tökéletesen menjen, hogy érezd, hogyan kell a lábakat ugrás közben cserélni és lehelyezni a talajra stabilan!

kardio edzés otthon
Kardio edzés otthon: kitörés váltott lábbal ugrással

Kardio edzés otthon: 7. Lábujjhegyes érintés:

Tegyél magad elé a talajra egy vastagabb könyvet, egy nagyobb párnát vagy bármilyen emelvényt. Akár az alsó lépcsőnél is végezheted. Kezdetben és az alacsony intenzitású cél érdekében csak érintsd meg az előtted lévő tárgyat váltott lábbal. Később, ha növelnéd az intenzitást, akkor szökkenéssel válts lábat.

kardio edzés otthon
kardio edzés otthon: lábujjheggyel érintés

Kardio edzés otthon: 8. Ugrókötél:

Az egyik leghasznosabb, eszközös kardió gyakorlat, amit akár otthon is végezhetsz, illetve bárhol. Versenyezhetsz is magaddal! Első nap próbáld 20 másodpercig és tűzd ki célnak, hogy 1 hónap múlva már két percig bírd! Meddig tudsz elmenni? Fél év múlva jöhet akár egy tízperces ugrókötelezés.

kardio edzés otthon
kardio edzés otthon: Ugrálókötelezés

Az edzés után pedig először végezz hengerezést, majd nyújtást!

Próbáld ki Te is ezt a kardio edzést otthon!

Forrás: BiotechUsa

Ez az edzésterv is érdekelhet