Edzéstervek nőknek, edzéstervek férfiaknak, otthoni edzéstervek

Kardio edzéstervek

Aerob mozgásforma

aerob mozgásforma
aerob mozgásforma

Aerob mozgásforma

Milyen mozgásformákat sorolhatunk az aerob mozgásformák közé? Mik az előnyei, ha ilyen mozgást, ilyen edzést végzel. Ebben a cikkben röviden ezekről az aerob mozgásformákról és azok előnyeiről írok.

Mi az az aerob mozgásforma?

Minden olyan mozgásformát aerob típusúnak nevezünk, amely fokozza az oxigénfogyasztást, ezért mélyebb légzésre késztet, és felgyorsítja a szívverést. Kortól és edzettségtől függetlenül is végezheted az ilyen testmozgást. Idetartozik pl.: a gyaloglás, a futás, az úszás és a kerékpározás.

aerob mozgásforma
Aerob mozgásforma: kerékpározás

Az aerob mozgásforma előnyei

  • Jó eséllyel fogyni fogsz. Azok, akik minden­napi tevékenységükbe rövid, intenzív mozgási ciklusokat iktatnak be, fogy­ni fognak, és az elért testsúlyt na­gyobb valószínűséggel őrzik meg, mint azok, akik a hagyományos, heti háromszor 45 perces edzésprog­ramnál maradnak. Persze óriási szerepe van a táplálkozásnak is, azért nem lehet mindenfélét össze-vissza enni.
  • Kisebb lesz a súlyos betegségek kockázata. A javuló erőnlét és vitali­tás mellett maradandó előnyök is jelentkeznek: például a szív- és ér­rendszeri betegségek, a magas vér­nyomás, a cukorbetegség és a rák kockázata csökken.
  • Ha teljes erőbedobással végzel aerob típusú testmozgást, megta­pasztalhatod azt a természetes, örömteli érzést, amelyről a futók és más élsportolók gyakran beszélnek. Az erőteljes aerob testmozgás so­rán jó közérzetet okozó endorfinok szabadulnak fel az agyban.
  • Lassítjuk az öregedés folyamatát, mivel az aerob testmozgással ellen­súlyozzuk a maximális oxigénfelvétel az évek múlásával óhatatlanul bekövet­kező csökkenését. Erre utaló jelek még a hetvenes és nyolcvanas éveik­ben járó személyeknél is megfigyel­hetők.

 

 

  • A szabadban végzett testmozgás alkalmat ad arra, hogy elgyönyör­ködj a természetben. A fasorok szegélyezte utcák és a városi parkok kellemes környezetet kínálnak a fu­táshoz és a gyalogláshoz, görkorizáshoz, kerékpározáshoz.
  • A rendszeresen végzett, mérsé­kelten intenzív aerob típusú test­mozgás segíthet az enyhe depresszió megelőzésében és kezelésében, ráadásul nincsenek olyan mellékha­tásai, mint a gyógyszereknek.
  • Pénzt takaríthatsz meg, és óvjod a környezetet. Ha az autózás vagy a tömegközlekedési eszközök használata helyett gyalogolsz, futsz vagy kerékpá­rozol, kevesebbet költesz, és a káros­anyag-kibocsátást is csökkented.

Te milyen aerob mozgásformát végzel rendszeresen?

Ez az edzésterv is érdekelhet