Edzéstervek nőknek, edzéstervek férfiaknak, otthoni edzéstervek

Has edzésterv

A legjobb hasizom gyakorlatok

legjobb hasizom gyakorlatok
legjobb hasizom gyakorlatok

A legjobb hasizom gyakorlatok

Íme a 7 legjobb hasizom gyakorlat, amivel szuperül formálhatod a hasizmaid. De ne feledd, a kockás has a konyhában készül. Nem elég, és nem is kell minden nap hasaznod, hagyj időt a hasizmoknak is a regenerációra. Figyelj oda az étrendre és akkor az eredmény garantált lesz.

Legjobb hasizom gyakorlatok 1: Hasprés talajon 

Elsődlegesen az egyenes hasizmod fog dolgozni a gyakorlat közben, de segédizomként bekapcsolódik a mozgásba a külső és a belső ferde hasizom is.

Helyezkedj el hanyatt fekvésben a talajon, a térdeidet hajlítsd be, talpad legyen a talajon. Fontos, hogy a háti és az ágyéki gerincszakaszt enyhén szorítsd a talajra. Mindkét kezed legyen a tarkódon, és a lapockád aljáig emeld fel a törzsedet a talajtól. A törzs elemelése közben figyelj rá, hogy ne a nyakad vegye át a mozgató szerepet. Ebben segíthet, ha a plafonon kiszúrsz egy pontot, és elképzeled, hogy az állad és a kulcscsontod között elfér egy alma.

Haladóknak: Amennyiben már profi vagy a sima hasprésben, nyugodtan lehet nehezíteni a gyakorlatot például a karok mellső középtartásban való megtartásával, vagy a talpak talajtól való elemelésével.

hasprés
Legjobb hasizom gyakorlatok: Hasprés

Legjobb hasizom gyakorlatok 2: Hasprés Fitball labdán

Izommunka szempontjából a helyzet ugyanaz: fő mozgató izomként az egyenes hasizmodon van a hangsúly, ugyanakkor támogató társként a külső és ferde hasizmok is jelen vannak.

Válassz egy, a magasságodnak megfelelő labdát, és helyezkedj el rajta hanyatt fekvésben úgy, hogy a térdek derékszögben hajlítottak legyenek és a talpad a talajon maradjon. A medencédet a gerincedhez képest tartsd semleges helyzetben, a kezeidet pedig tartsd a tarkódon.

A gyakorlat kivitelezésének elve valójában ugyanaz, mint az előbb leírt, talajon végzett gyakorlatban. Azonban nehezíti a helyzetet, hogy egy instabil eszköz van a tested alatt, valamint sokkal nagyobb szögben tudod mozgatni a felső testedet a labdának köszönhetően. Ezáltal nagyobb terjedelemben dolgoznak a hasad izmai.

Ezzel a gyakorlattal kiválóan fel tudsz készülni a haskerékkel végzett edzésekre is.

lapos has edzés
Legjobb hasizom gyakorlatok: hasprés fitball labdán

Legjobb hasizom gyakorlatok 3: Diagonál hasprés

A feladat teljesen ugyanaz lesz, mint a talajon végzett hasprés gyakorlatnál, azonban a kivitelezés közbeni mozgás iránya megváltozik. A törzsedet itt is körülbelül a lapocka aljáig kell elemelni a talajtól, de nagyon fontos, hogy közben végezz egy oldalirányú fordulást, azaz törzsfordítást is.

Próbáld meg először a jobb válladat közelíteni a bal térdedhez, majd végezd el a mozdulatsort a másik irányba is. Fontos, hogy ne csak a fejed forgasd folyamatosan jobbra, majd balra, hanem igyekezz figyelni arra, hogy a törzsed emelésén és fordításán legyen a hangsúly!

legjobb hasizom gyakorlatok
legjobb hasizom gyakorlatok: ferde hasprés

Legjobb hasizom gyakorlatok 4: Diagonál hasprés váltott lábemeléssel

Vedd fel a kiinduló helyzetet a talajon, ami egy pici módosítással teljesen ugyanaz lesz, mint a gyakorlatunk kistestvérei, amiket fentebb már olvashattál.

Egyetlen különbség van: két lábad nyújtott térdekkel hagyd a talajon. Miközben a jobb lábadat szorosan a padlón tartod, emeld a bal lábad enyhén felfelé, és közelítsd azt a jobb könyököd irányába. Törekedj a térdek nyújtására az egész gyakorlat alatt. Miután visszaengedted a lábad a kiinduló pozícióba, ismételd meg a gyakorlatot a másik lábbal is, az ellentétes irányba.

legjobb hasizom gyakorlatok
legjobb hasizom gyakorlatok

Legjobb hasizom gyakorlatok 5: Kerékpáros hasizomgyakorlat 

A ferde hasizmok formálásáért építsd be ezt a gyakorlatot is a hasizomerősítő blokkodba, hiszen ennél a gyakorlatnál az agonista mozgató szerepet a belső és külső ferde hasizmok végzik. Persze nem elhanyagolható az a tudat sem, hogy gyakorlat közben ezek mellett erősíted az egyenes hasizmod, a gerincfeszítő izmod és az egyenes combizmod is!

Vegyél fel hanyatt fekvő testhelyzetet a talajon, a lábaidat emeld meg, a comb és sípcsont 90°-os szöget zárjon be egymással. Fontos, hogy a háti és ágyéki gerincszakaszod a talajra simítva helyezkedjen el. Kezeidet tartsd a tarkódon, a fejed 2-3 cm-rel legyen elemelve a talajtól, a tekinteted előrefelé, a térd irányába nézzen. Kezdd el mozgatni a lábaidat úgy, mintha bicikliznél, és közben törekedj arra, hogy előbb a bal vállad közelítsen a jobb térdedhez, majd a jobb vállad a bal térdedhez.

Ennél a gyakorlatnál is folyamatosan végezz törzsemelést és -fordítást is.

legjobb hasizom gyakorlatok
legjobb hasizom gyakorlatok: biciklizés

Legjobb hasizom gyakorlatok 6:plank

A plank gyakorlat az, ami az egész testedre hatással van és szinte minden porcikája részt vesz a mozgásban.

Helyezkedj el vállszéles alkartámaszban a talajon. Figyelj rá, hogy a könyököd a vállad vonalában legyen, és az alkarok párhuzamosak legyenek a testeddel. A tenyereid nézzenek lefelé, miközben a tested a fejtetőtől a sarkakig egyenes vonalban megtartott. Lábaiddal nyugodtan felvehetsz egy csípőszéles terpeszállást.

Amikor már profin megy az alapgyakorlat, úgyis rengeteg variációt találsz majd arra, hogyan fokozhatod tovább a „plank élményt”. Innentől kezdve nincs más dolgod, csak tartsd meg a pozíciót folyamatosan egyenletes légzés mellett, ameddig csak bírod!

plank
Plank

Legjobb hasizom gyakorlatok 7: Térdemelés függeszkedve – Rugaszkodj el a talajtól!

Ennél az összetett gyakorlatnál szükséged lesz egy állványra. Alkartámaszban helyezkedj el rajta, és madárfogással fogd át az állvány fogantyúját. Simítsd a háti és ágyéki gerincszakaszodat a háttámlához, és a lábaid tartsd a törzs síkjában a talajra merőleges helyzetben. Tekinteteddel előre nézz, és közben közelítsd a medencédet a rögzített mellkasodhoz. A térdemelés után, lassan, folyamatos koncentráció mellett engedd vissza a lábaidat a kiinduló helyzetbe.

legjobb hasizom gyakorlatok
legjobb hasizom gyakorlatok

Forrás: BioTechUsa

Ez az edzésterv is érdekelhet