Edzéstervek nőknek, edzéstervek férfiaknak, otthoni edzéstervek

Saját testsúlyos edzés Teljes test edzéstervek

Saját testsúlyos edzésterv kezdőknek

saját testsúlyos intervallum edzési
saját testsúlyos intervallum edzési

Saját testsúlyos edzésterv kezdőknek

Milyen saját testsúlyos gyakorlatokat végezz kezdőként? Számtalan saját testsúlyos gyakorlat létezik. A legtöbb nagyon egyszerű és hatékony, ha helyesen végzed őket.

Minden gyakorlatnak van könnyebb és nehezebb variációja. Kezdőként ajánlott a könnyebbel kezdened és fokozatosan nehezítened a gyakorlatokat a fejlődés érdekében. Nézzük a gyakorlatokat.

Saját testsúlyos edzésterv kezdőknek: Húzódzkodás

A húzódzkodás a legjobb saját testsúlyos gyakorlatok egyike, hiszen szépen erősíti a hátat, a vállal, a karokat és a törzset. A húzódzkodást otthon is könnyen el tudod végezni. Ha te is belekezdenél a húzódzkodás gyakorlásába, akkor érdemes beszerezned otthonra egy húzódzkodó rudat, amit könnyen és egyszerűen rögzíthetsz az ajtókeretedre.

Kezdőként még valószínűleg nem tudod a normál húzódzkodást megcsinálni, ezért először kezd a könnyített verzióval. Tegyél egy gumikötelet a rúdra és abba tedd a lábad, ezáltál könnyebb lesz a húzódzkodás.

hát edzés otthon
Saját testsúlyos edzésterv kezdőknek – húzódzkodás könnyítése

Ha pedig megy könnyítés nélkül, akkor mehet a normál húzódzkodás.

Ajánlott ismétlésszám: 4-5×10-12

Saját testsúlyos edzésterv kezdőknek: Guggolás

A helyesen végzett guggolás erősíti a farizmokon kívül a vádli és a comb izmait, és megdolgoztatja a törzset is. Variációval elérhetőek a belső comb nehezen edzhető területei is, ezért különösen fontos időt szakítani rá az edzésben.

A guggoláshoz helyezkedj vállszélesnél valamivel szélesebb terpeszbe, majd engedd le a testsúlyodat! A térded közben maradjon egy vonalban a lábujjaiddal, a sarkad pedig maradjon a földön! A gerincedet tartsd egyenesen! Pár másodpercig maradj így, majd emelkedj fel állásba! 

Ajánlott ismétlésszám: 5×10-12

Íme egy videó a helyes guggolásról is:

Saját testsúlyos edzés kezdőknek: Fekvőtámasz

A fekvőtámasz amellett, hogy remekül edzi a kar, a mellkas és a hát izmait, a törzs izmait is formában tartja, nem véletlen, hogy a variációi közé tartozik többek között a plankgyakorlat is.

A klasszikus fekvőtámasz olyan elképesztően jól működik, hogy már hosszú ideje alapja a professzionális edzéseknek is. Nem mindegy, hogy hogyan végzed azonban. A helyes fekvőtámaszhoz a tenyerek vállszéles tartásban vannak, a lábak összezárnak, és a törzs egyenes, miközben az ember a gyakorlatot végzi. Fontos figyelni arra is, hogy ne lógjon a fej.

Ajánlott ismétlésszám: 4-5×10-12

Íme egy videó, arról, hogyan is végezd helyesen a fekvőtámaszt:

Saját testsúlyos edzésterv kezdőknek: Plank

A plank  a core izomzatot “erősíti” meg, ami a súlyemeléshez, az egyenes háthoz, és a későbbi sérülések elkerüléséhez nélkülözhetetlen. Rengeteg fajtája létezik, már kezdő szinttől érdemes végezned.

saját testsúlyos intervallum edzési
saját testsúlyos edzésterv kezdőknek:  plank 

Ajánlott ismétlésszám: 3x 1 perc

Próbáld ki Te is ezt a saját testsúlyos edzést!

Ez az edzésterv is érdekelhet